Tosun Paşa Filminin Cenneti Yeşil Vadi

Yazan:İbrahim Özakman



Geçenlerde annem ile canımız sıkılmış, Tosun Paşa filmini izleyip biraz gülmek istemiştik. Filmi belki de otuz kez izlemiştim. Ancak bu sefer Yeşil Vadi için verilen mücadeleyi göz önünde bulundurup izlemeye başladım. Aileler -özellikle Tellioğulları- Yeşil Vadi’yi elde etmek için neler yaptıklarını ciddiyetle izleyince biraz farklı düşünmeye başladım. Gülerken düşün(dür)mek dedikleri böyle bir şey… Hani mizahın amacı budur ya. Bilmeyenler için hatırlatayım istedim. Gülerken düşündürmeyi, sorgulatmayı başarabilen mizah gerçek mizahtır. Onlardan bol bol okunmalı ve izlenmeli efendim. Neyse, biz konumuza dönelim. 


Filmi biraz araştırıp ne zaman, kim tarafından çekilmiş, oyuncu kadrosu, senaristi vb. gibi şeyleri okuyucumuza derledim. 


“Türk sinemasının komedi dalında en başarılı filmleri arasında yerini sapasağlam koruyan ve koruyacak olan bir başyapıt. Adile Naşit, Şener Şen, Kemal Sunal, Ayşen Gruda, Müjde Ar, Bilge Zobu, Oktar Durukan gibi Türk sinemasının başarılı kadrosu ile Tosun Paşa. 1976 yılında çekilen filmin yönetmedi Kartal Tibet, senaristi ise Yavuz Turgul’dur. Tarihi bir şahsiyet Ahmet Tosun Paşa’dan esinlenilmiştir. Olaylar 19. yüzyılında Mısır’da geçer. İskenderiye’nin iki ünlü ailesi Tellioğulları ve Seferoğulları çölün ortasındaki yemyeşil, sulak bir bölge olan Yeşil Vadi için mücadele etmekte, bölgeyi elde etmek için her yolu denemektedirler. Filmin adı her ne kadar tarihi bir şahsiyetin adı dahi olsa olay örgüsünün ve ailelerin ortak buluşma noktası Yeşil Vadi’dir. Tosun Paşa tarihi şahsiyet olarak dönemin en ünlü, cesur, kahraman bir tip olarak filme adını vermişse de popüler kültürün sinemadaki yansımasıdır. Bu yansımanın dışında önemli bir yanı yoktur.”


Film ilk olarak Tellioğulları ve Seferoğulları’nın Yeşil Vadi’de karşılaşması ile başlar. İki aile de bu vadide varis olduklarını dile getirir. Yani Yeşil Vadi nesiller boyu süren bir mücadelenin ortak mekânıdır. Bu mücadeleyle devamlı çekişme halinde olan aileler ne yapıp edip Yeşil Vadi’yi elde etmek isterler. En sonunda Daver Bey’in kızı Leyla’yı hangi ailenin oğlu alırsa, Yeşil Vadi’ye de o aile sahip olacağını düşünürler. Ancak Leyla, Seferoğulları’ndan Suphi’yi beğenince Tellioğullları Yeşil Vadi’nin elden gittiğini anlar. Buna bir çare bulmak lazım gelir. Sahte bir Tosun Paşa yaratılır. İskenderiye’nin en güçlü paşası Tosun Paşa’dan çekinecek Daver Bey, Leyla’yı Tellioğulları ailesine verecek ve aile Yeşil Vadi’nin de sahibi olacaktır. Bunun üzerine Kemal Sunal, Tosun Paşa olur. Mizahî olarak işlenen bu olaylar zincirinin finalinde gerçek Tosun Paşa gelir. Tellioğulları’nın bütün oyunları ortaya çıkar ve Leyla ile Yeşil Vadi ellerinden uçup gider.


Bütün eylemlerin amacı Yeşil Vadi’yi elde etmektir. Filmin temeli aslına bakarsanız bir mülk edinme, en güzeline sahip olma savaşıdır. Ancak film komedi türünde iken bunu apaçık vermek güldürünün önüne geçeceği için dikkatle izlemek gerekir. İnsanlık, tarih boyunca en bereketli toprakların sahibi olmak için mücadele etmiştir. Kültür ve medeniyet bu topraklarda filizlenmiştir. Her savaş en güzeline ulaşmak için yapıldı. Bu kutsallığı yaratır. Her insan ya da topluluk kutsallık-mükemmellik uğruna savaşır. Hayalindeki cennetini düşler ve ister. Cennet için verilen savaş, en güzeline ulaşma arzusu filmin temelinde görülmektedir. 


Yeşil Vadi, çölün ortasında ırmaklarla çevrili alabildiğine yeşil bir bölge olarak betimlenir. Bu yönüyle Tosun Paşa filmindeki bütün eylemler hayâl edilen yeşil bir vadi-cennet içindir. Tellioğulları ve Seferoğulları kendi bencilliklerini izleyiciye hissettirmeden de olsa sahip olma içgüdüsü ile vermektedir.. Mülkü sahiplenmeyle yabancı/öteki dışarıda kalacaktır. İnsanoğlu güzelliğe ulaşmak için ilerleyecek, arzularını doyurmak için elinden geleni yapacaktır. Toplumların bir şeyi elde etmek isterken tepetaklak olması ve bu konuda gözlerinin başka hiçbir şey görmemesinin ufak bir temsili Tellioğulları ailesi üzerinden verilmektedir. Güzele ulaşmak için yapılan eylemler “elde var sıfır sonucu” nu doğurması güldürü unsuru ile harmanlanmış ve ortaya harika bir başyapıt çıkmıştır.