Karda Avcılar


Karda Avcılar ya da Kardaki Avcılar (Felemenkçe:Jagers in de Sneeuw) (1565) — Avcıların Dönüşü olarak da bilinir— Hollandalı ressam Pieter Bruegel'in ahşap pano üzerine yağlı boya tablosudur. Eser, yılın farklı zamanlarının tasvir edildiği altılı serinin günümüze ulaşan beş parçasından bir tanesidir. Kuzey Rönesans hareketinin örneklerinden biri olan tablo, Viyana Sanat Tarihi Müzesinde sergilenmektedir. Batı resim sanatının ilk kış tasvirlerinden biri olarak kabul edilir.

Tablo, köpekleriyle beraber bir av seferinden dönen üç avcının bulunduğu bir kış sahnesini göstermektedir. Tasvire göre av başarılı olmamış; avcılar yıkılacak kadar yorgun, köpekler ezilmiş ve perişan haldedir. Avcılardan biri beraberinde başarısız geçen avı gösteren bir tilki cesedi taşımaktadır.

Resimde sakin, soğuk, bulutlu bir gün görülür; renkler boğulmuş, beyaz ve grinin hakimiyeti yoğun; ağaçlar yapraklarını dökmüş çıplak bir şekildedir. İçlerinde bir çocuğun da bulunduğu bazı insanlar resmin sol tarafında bir handa yemek hazırlamak için ateşin başında görünmektedir.

Manzaranın uzak tarafında nehrin menderesleri boyunca uzanan etekleri düz, tepeleri sivri vadi görünür. Resmin sağ alt tarafında çarkı tamamen donmuş bir su değirmeni görünmektedir. Uzakta donmuş göl üzerinde buz pateni yapan, modern tarzda sopalarıyla hokey oynayan insan figürleri bulunmaktadır.

Karlarla kaplı bu köyde, hem fakirlik hem de neşe vardır. Koşullar çetindir ancak toprağa ve birbirine bağlı olmanın verdiği bir mutluluk, huzur vardır. Tablonun sağ tarafında, uçan karganın aşağısında, bir evin bacasından alevler çıkmaktadır. Az sonra bacadan muhtemelen Kilise’ye, sonra da köye yayılacak olan yangının ilk işaretidir bu alevler. Bu yangın belki köyün sonu olacaktır belki de başarıyla söndürülecektir. Bu tabloda hayatın acı, tatlı ve sert olduğu gerçektir, mânâlı ya da mânâsız oluşu ise göreceli.

James Burke, "Connections" adlı eğitim serisinde, zaman zaman küçük buz çağı olarak adlandırılan MS 1200-1850 yılları arasındaki soğuk iklimin tasvirlerinden biri olduğuna işaret eder. Gezegen çapındaki soğuma, insanların düğme ve iliklerin kullanıldığı insan vücudunu daha iyi saran ve yalıtan örgü kıyafetler, iç mekan ısıtmasında ateşten daha fazla faydalanmak için davlumbazlı şömineler gibi buluşları, yenilikleri kullanmasına neden olur. Resimde de bu durum açıkça görülür.

Ekstralar

Yıllar önce aralarında Neil Tennant (Pet Shop Boys), David Lynch, Louise Bourgeois, Tracey Emin gibi ünlü isimlerin olduğu bir grup sanatçının katıldığı "en çok sahip olmak istediğiniz tablo" anketinde birinci sırayı Pieter Bruegel'in "Karda Avcılar" isimli tablosu alır.

Ayrıca Bruegel’in Karda Avcılar isimli tablosu dünyanın en popüler Noel kartı olma özelliğine sahip.

kaynak: vikipedia, ekşisözlük, sanablog, 

Yorumlar