Bechdel Testi



İzlediğimiz filmler cinsiyetçi mi?

Gelin bunu hep beraber test edelim.

Amerikalı karikatürist Alison Bechdel tarafından ileri sürülen Bechdel testi genellikle filmler üzerinde kullanılmakta. Test üç sorudan oluşuyor:

1 - İzlediğiniz filmde en az iki kadın karakter, en azından adlarını bileceğimiz kadar kurguya dahil oluyorlar mı?
2 - Bu iki kadın karakter, filmde birbirleriyle hiç konuşuyorlar mı?
3 - Bu iki kadın karakter birbirleriyle konuştuklarında, erkekler dışında bir konudan bahsediyorlar mı?



Bu test, bir filmin kalitesini belirlemeyeceği gibi testi geçen her filme kadın dostu, testten kalan her filme de kadın düşmanı demek doğru değildir. Yine de filmlerdeki cinsiyetçiliği değerlendirmek için kullanılabilecek iyi bir yöntemdir. Ekranda gördüğümüz kadınların sayısından ziyade kadın karakterlerin hikayelerindeki derinlik, onların duyguları, yaşadıkları ve kaygılarının önemini hatırlatan test, bu anlamda gözümüzün önünde duran ancak bakıp da göremediğimiz bir gerçeği tüm çıplaklığıyla ortaya koyar.

Bu zamana kadar çekilmiş dev bütçeli birçok Hollywood filmi Bechdel testten sınıfta kalmıştır. Yüzüklerin Efendisi üçlemesi, ilk çekilen Star Wars üçlemesi, Avatar, The Avengers, The Social Network bunlardan bazılarıdır. Başrol oyuncusu bir kadın olan Run Lola Run filmi bile testi geçememiştir. 

Feministler tarafından sıklıkla tartışma konusu yapılan Disney filmlerinden Alaaddin dışındaki filmler bu testi geçmektedir. 

KAYNAKLAR
http://ictenchan.tumblr.com/post/51419956863
http://www.pitstop.com.tr/kadinlarin-erkeklerden-baska-konusacaklari-bir-sey-yok-mu/

Yorumlar